Miten käy pikavippien?

Pikavippien kohtalon käsittely alkaa tänään tiistaina eduskunnassa, kun Sampsa Katajan alullepanema lakiehdotus on ensimmäistä kertaa käsiteltävänä eduskunnan täysistunnossa.

Toteutuessaan laki kieltäisi pienet ja vakuudettomat pikavipit kokonaan. Tämän jälkeen olisi mahdotonta saada pientä pikavippiä netistä nykyiseen tapaan, vaan mahdollisuus lainojen tarjoantaan olisi ainoastaan pankeilla. Pankkien kulutusluotot ovat pikavippejä suurempia ja pitkäaikaisempia, sekä kuluiltaan kalliimpia.

Samalla eduskunta käsittelee toisen kokoomuksen kansanedustajan, Lenita Toivakan, lakialoitetta jota on sanottu varasuunnitelmaksi Katajan lakialoitteelle. Toinen lakialoite rajaisi pikavippitoimintaa monin tavoin ja kieltäisi nykyiset, nopeasti saatavat vipit käytännössä kokonaan.

Pikalainojen kieltäminen toisi aukon Suomen lainamarkkinoille, sillä vastaavia lainatuotteita ei ole tarjolla esimerkiksi pankeilla. Käytännössä pankit tarjoavat vain suuria ja pitkäaikaisia kulutusluottoja. Pieniä tililuottoja on tarjolla vain pitkäaikaiseen asiakkuuteen sitoutuville asiakkaille.

Suomen Pienlainayhdistyksen Taloustutkimuksella teettämä tutkimus paljastaa, että pankkien lainojen kulut ja korot ovat niin suuret, etteivät pankit pysty tarjoamaan pieniä, pikavippien suuruisia luottoja. Suomen Pienlainayhdistyksen toiminnanjohtaja Kari Kuusisto ihmetteli pikavippien kritisointia korkeista kustannuksista, sillä tutkimus osoittaa pankkien lainakustannusten olevan huomattavasti pikavippien kuluja korkeampia.

Pienlainatoimijat vastustavat pikavippien kieltämistä, mutta ajavat itse kampanjaa, jossa toivotaan tiukempaa valvontaa ja sääntelyä alalle. Kampanjassa toivotaan Suomeen muualla Euroopassa laajalti käytössä olevaa positiivista luottorekisteriä, josta luotonantaja voisi tarkistaa lainanhakijan olemassa olevat velat. Tämän avulla voitaisiin ehkäistä tehokkaasti ylivelkaantumista. Kampanjassa toivotaan myös pikalainatoimintaa Finanssavalvonnan alaiseksi, sillä Fivalla on paras asiantuntemus ja valtuudet lainatoiminnan valvontaan.

Eduskunta keskustelee tänään lain sisältöä ja päättää lähetetäänkö laki valiokuntakäsittelyyn valmisteltavaksi. Eduskunta päättää lain hyväksymisestä tai hylkäämisestä myöhemmin.

  Ostosraha tarjoaa entistä pidemmät maksuajat

One comment

  • Sampo

    Kaikki pikavipit pitäisi kieltää, ei ole ku lainanantajan kannalta hyödyllistä. Ihmiset ylivelkaantuu sekä voivat entistä pahoin. Rahaa saa muualtakin kuin noilla kohtuuttomilla koroilla mitä vippifirmat tarjoavat. Tällä hetkellä laillistettua ryöstöä ja vähäosaisten riistoa lain puitteissa. Toivottavasti kaikki firmat kiinni.
    Nimimerkillä YLIVELKAANTUNUT.