YLE: Kansanedustajat kannattavat positiivista luottorekisteriä

Kansanedustajat kannattavat positiivista luottorekisteriä

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen kannattaa muualla Euroopassa yleisesti käytössä olevaa positiivista luottorekisteriä ratkaisuna velkaongelmiin. Heinonen kannattaa Yle Uutisten mukaan myös pikavippien kieltämistä sellaisilta asiakkailta, jotka eivät muuten saisi lainaa.

Heinosen mukaan positiivinen luottorekisteri olisi yksi keino puuttua maksuhäiriömerkintöjen määrään. Suomessa maksuhäiriömerkintöjä on Yle Uutisten mukaan noin 330 000 ihmisellä. Positiivinen luottorekisteri on jo käytössä suurimmassa osassa Eurooppaa.

Positiivisesta luottorekisteristä näkyy kaikki lainanhakijan luotot asuntolainoista pikavippeihin ja tiedot siitä, miten lainoja on hoidettu. Rekisteri antaisi luotonantajalle nykyistä paljon paremman mahdollisuuden arvioida lainahakijan maksukykyä ja ehkäistä ylivelkaantumista.

Heinonen perustelee kantaansa Ylelle muun muassa sillä, että muualla Euroopassa positiivinen luottorekisteri on vähentänyt maksuhäiriömerkintöjä jopa 40 prosenttia. Heinosen mukaan suomalaisten taloudessa on isoja riskitekijöitä, vaikka näennäisesti suomalaiset pystyvätkin hoitamaan talouttaan.

Pikavippien rajoittamista toivoo myös demarien kansanedustaja Johannes Koskinen, jonka mukaan positiivinen luottorekisterisi toimisi hyvänä keinona maksuhäiriöongelmien ennaltaehkäisyssä. Koskisen mukaan rekisteri ei auta jo valmiiksi velkaantuneita ja toivoo keinoja maksuhäiriömerkintöjen ja velkojen kanssa painiskeleville ihmisille.

Koskisen mukaan velkaantuneiden tilannetta voisi parantaa esimerkiksi sosiaalisen luototuksen ja velkajärjestelyn kautta. Luotolla voisi maksaa pikavipit ja muut velat pois ja maksaa sitten pois edullisemmalla korolla olevaa järjestelylainaa. Koskisen mukaan velkajärjestelyt eivät yksinään riitä, vaan velkaantuneiden avuksi tarvitaan myös pehmeämpiä ja nopeammin vaikuttavia keinoja.

Myös pikavippialan toimijat ovat kampanjoineet positiivisen luottorekisterin puolesta.

  Pikavippi ja todellinen vuosikorko