Pikavippien hyvät ja huonot puolet

1 1046106 scales art

Pohditko, kannattaako pikavippiä ottaa? Pikavippihaku.com julkaisi listan pikavippien plussista ja miinuksista.

Plussat
1. Sinun ei tarvitse selitellä kenellekään rahantarvettasi. Äitisi, kaverisi ja etenkin pankkisi saattavat kysellä, miksi tarvitset lainaa, mutta pikavippiyritys ei kysy mitään. Riittää, että et ole hankkinut itsellesi maksuhäiriömerkintöjä. Toisin kuin äitisi, pikavippiyritys ei myöskään käske sinun mennä töihin tai opettelemaan säästämään rahaa. Kenenkään ei edes tarvitse tietää, että otit vippiä, sillä pikavippiyritys voi lähettää sinulle laskun huomaamattomasti sähköpostiin.

2. Pikavipin saa hyvin nopeasti. Jos kohtaat yllättävän mutta pakottavan menoerän, pikavippi voi ratkaista ongelmasi muutamassa minuutissa. Useimmat pikavippiyritykset käsittelevät hakemuksia ympäri vuorokauden ja maksavat päiväsaikaan lainoja tileille hetkessä.

3. Pikavippiä saa, vaikka monet muut vaihtoehdot olisivat poissuljettuja. Vaikka vanhempasi, sukulaisesi ja kaverisi kieltäytyisivät lainaamasta sinulle rahaa, voit todennäköisesti saada pikavippiä. Ilman rahaa ei kukaan voi olla kovin pitkään, eikä aina voi tai huomaa säästää rahaa yllättäviä menoja varten.

Miinukset

1. Velat pitää aina maksaa takaisin, myös pikavippivelat. Velkojen takaisinmaksu on paljon ikävämpää kuin rahan saaminen. Äitisi saattaa antaa velan anteeksi, mutta pikavippiyritys ei. Jos et maksa velkaasi, se siirtyy lopulta perintään, ja silloin kulut vain nousevat.

2. Lainasumman lisäksi joudut maksamaan korkoa. Lainan maksaminen takaisin voi ärsyttää, ja vielä enemmän voi ärsyttää maksaa laina takaisin korkojen kera. Keskimääräinen pikavipin korko on noin neljännes lainasummasta. 400 euron lainasta korkoa kertyy tyypillisesti noin sata euroa. Velkoja maksaessa moni miettii, että sataselle olisi ollut muutakin käyttöä.

3. Jos ottaa lainaa, kannattaa osata hieman suunnitella omaa talouttaan. Asuntolainaa otettaessa pohditaan tarkoin, riittääkö kuukausipalkka lainanlyhennyksiin ja onko työpaikka turvattu. Pikavipit ovat pienempiä ja lyhytaikaisempia, mutta eräpäivän koittaessa niiden maksuun on silti oltava varaa, ja sitä kannattaa miettiä jo silloin kun lainan otto houkuttelee. Jos rahat loppuvat joka kuukausi ennen seuraavaa tilipäivää, elät ehkä yli varojesi. Vanhaa lainaa ei myöskään kannata maksaa pois uudella lainalla, sillä se vain pahentaa vaikeuksia.

  Vaihtoehto pikavipille: tienaa pikkurahaa