Suunnitteletko vipin ottamista? Katso ensin tästä 10 vinkkiä vippaajalle!
Suomalaisten vippaaminen ei näytä laantumisen merkkejä, ainakaan mikäli tilastotietoja on uskominen. Tilastokeskuksen mukaan vippejä nimittäin otettiin vuoden 2012 ensimmäisen vuosineljänneksen aikana 371 471 kappaletta. Vaikka pikavippejä miten demonisoidaan median toimesta, ovat kuluttajat silti halukkaita hakemaan lainaa netistä. Ennen lainaamista kannattaa kuitenkin katsoa tästä 10 parasta vippivinkkiä, joiden avulla vältyt hankaluuksilta.
1. Vertaa vipit
Suomessa toimivia vippipalveluita on jo toista sataa, joten niiden väliset hintaheitot ovat luonnollisestikin välillä jopa todella huomattavia. Voit kuitenkin helposti vertailla vippien hinnat ilmaiseksi esimerkiksi meidän tarjoamassamme pikavippivertailussa. Lainojen vertailuun kannattaa käyttää todellista vuosikorkoa, sillä se ottaa huomioon lainan koron lisäksi myös lainasta aiheutuvat kulut. Muuten todellinen vuosikorko kannattaa jättää huomiotta, sillä se ei anna lähellekään totuudenmukaista kuvaa lainojen hinnoista.
2. Välty piilokuluilta
Pikavippiä ottaessa kannattaa aina ensin katsoa lainapalvelun lainaehdot läpi. Jotkut lainapalvelut voivat veloittaa lainoistansa avausmaksun, jota ei ole ilmoitettu lainan varsinaisten kulujen yhteydessä. Kannattaa myös aina käyttää verkkohakemusta ja lisäksi tarkastaa että se on ilmainen. Tekstiviestihakemus on lähes aina maksullinen muutamaa poikkeusta lukuunottamatta.
3. Liian hyvää ollakseen totta?
Aina ei kannata uskoa ihan kaikkea mitä mainostetaan. Markkinoilla toimii nimittäin myös luotonantajarekisteriin kuulumattomia pikalainapalveluita, jotka yrittävät ansaita rahaa pelkästään tekstiviestikuluilla, eivätkä nämä palvelut todellisuudessa myönnä lainoja lainkaan. Jos joku palvelu esimerkiksi mainostaa antavansa lainaa ilman luottotietoja, ei tätä tule uskoa, sillä luottotiedottomat eivät saa lainaa ilman vakuuksia. Mistään. Hakemalla lainaa palveluista, joissa on käytössä ilmainen lainahakemus, vältyt varmasti turhilta tekstiviestikuluilta.
4. Tarkasta että palvelu on rekisteröity
Etelä-Suomen lääninhallitus ylläpitää erityistä luotonantajarekisteriä, johon kaikkia pikalainoja tarjoavien yritysten tulee rekisteröityä, jotta niillä olisi lupa harjoittaa luotonantotoimintaa Suomessa. Rekisteriin valitaan vain sellaiset yritykset, joiden johtohenkilöt voidaan totea luotettaviksi ja riittävän kokemuksen omaaviksi. Tarkasta siis, että valitsemasi yritys kuuluu kyseiseen rekisteriin. Jos yritystä ei rekisteristä löydy, älä hae lainaa. Pankit eivät kyseiseen rekisteriin kuulu, sillä ne ovat finanssivalvonnan alaisia.
5. Tutustu oikeuksiisi
Kuluttajaviraston sivuilta löydät tärkeää tietoa siitä, mitä oikeuksia sinulla on vippaajana. Yksi niistä on ainakin peruuttamisoikeus, joka oikeuttaa sinun perua lainasi 14 vuorokauden kuluessa sen hakemisesta. Maksamattomien vippien perinnässä tulee myös noudattaa hyvää perintätapaa.
6. Älä ota lainaa enempää kuin välttämättä tarvitset
Laina on aina laina, eikä sitä tule käyttää aivan kuten mitä tahansa varoja. Lainaa tulee ottaa vain välttämättömiin tarpeisiin, kuten esimerkiksi ruoan ja lääkkeiden hantintaan sekä laskujen maksamiseen. Lainarahalla ei siis tulisi rahoittaa juhlimista eikä etenkään uhkapelaamista, jonka kanssa homma helposti ns. karkaa käsistä. Ottamalla vain yhden lainan kerrallaan vältät varmasti joutumasta paljon puhuttuun vippikierteeseen, jossa joutuu ottamaan uutta lainaa maksaakseen edellisen pois.
7. Maksa vippisi ajoissa takaisin
Pikavippiä ei kannata maksaa myöhässä, sillä se voi tulla jopa hyvin kalliiksi. Perintätoimistot nappaavat helposti useiden kymmenten eurojen perintäkulut, vaikka lainasummakaan ei olisi kuin kymmeniä euroja. Jos siis huomaat ettet voikaan maksaa vippäsi ajallaan takaisin, älä aikaile vaan ota pikimmiten yhteyttä palveluun, josta olet lainasi ottanut. Useimmat palvelut tarjoavat mahdollisuuden eräpäivän siirtoon – jopa usean kerran.
8. Katkaise alkava vippikierre ajoissa
Jos huomaat että et voikaan maksaa edellistä lainaasi ottamatta uutta lainaa sen maksamiseen, olet joutumassa vippikierteeseen. Tällöin sinun tulee viimeistään herätä, ja yrittää katkaista alkava velkakierre mahdollisimman nopeasti. Jos olet kuitenkin jo siinä tilanteessa, että olet ottanut uuden lainan vanhan lainasi takaisinmaksamiseen, voi paras ratkaisu sinulle olla suurempi kulutusluotto. Ottamalla suuremman kulutusluoton voit maksaa kaikki pienemmät vipit kerralla pois eikä sinulle näin jää kuin yksi luotto maksettavaksi, jota voit luultavasti maksaa hyvin pienissä maksuerissä.
9. Ota lainaa ilman vakuuksia aina kun mahdollista
Vakuudettomia lainoja kannattaa käyttää aina kun mahdollista, sillä se on huomattavasti turvallisempaa kuin vakuudellisten lainojen ottaminen. Jos otat korkeakorkoista vakuudellista lainaa ja annat esimerkiksi asuntosi lainasi pantiksi, voit pahimmassa tapauksessa menettää asuntosi kokonaan jos et selviydykään lainasi lyhennyksistä.
10. Harkitse tarvitsetko vippiä välttämättä
Jos päätät hakea lainaa netistä esimerkiksi laskujesi maksamiseen, kannattaa ennen lainan hakemista selvittää josko voisit siirtää laskujesi eräpäivää ja maksaa ne saatuasi rahaa muuta kautta kuin lainaa ottamalla. Pikavippi on erittäin hyvä vaihtoehto silloin kun rahaa tarvitaan nopeasti, mutta silti myös vippi on laina eikä lainaa kannata koskaan ottaa ellei sitä välttämättä tarvitse.