Laki pikavippien kieltämiseksi eduskunnan käsittelyssä tiistaina
Pikavippien kieltämistä ajava lakialoite on pian ensimmäistä kertaa eduskunnan käsittelyssä. Lakialoitteen tarkoituksena on kieltää kuluttajille myönnettävät pikaluotot kokonaan. Lakialoitteen on laittanut alulle kokoomuksen kansanedustaja Sampsa Kataja.
Lakialoitetta on kritisoitu useilla eri tahoilla sen perusteluista, joiden väitetään olevan vailla todellisuuspohjaa. Lakialoitteen perusteluissa todetaan muun muassa pikaluottojen käyttävän ihmisen hätää tai heikkoa harkintakykyä hyväksi, vaikka viime aikona julkistetut tutkimukset paljastavat pikalainojen osuuden suomalaisten ylivelkaantumisongelmiin olevan varsin pieni.
Eduskunta käsittelee lakialoitetta tiistaina 6.3. täysistunnossaan ensimmäistä kertaa. Lain käsittely alkaa lähetekeskustelulla, joten eduskunta ei vielä tässä vaiheessa päätä lain hyväksymisestä tai hylkäämisestä. Käsittelyn tarkoituksena on tuoda ilmi näkökulmia mahdollista valiokuntakäsittelyä varten. Lopuksi eduskunta päättää lakiesityksen lähtettämisestä valiokunnan käsiteltäväksi.
Valiokunta laatii esitykseen eduskunnan kannan, joka pyrkii ottamaan huomioon erilaiset näkökulmat asiantuntijoita, kansalaisjärjestöjä ja muita ryhmiä kuullen. Valiokunta voi tässä vaiheessa esitää lakiehdotuksen hyväksymistä, muuttamista tai hylkäämistä.
Valiokuntakäsittelyn jälkeen lakiehdotus palaa jälleen eduskuntaan ensimmäiseen käsittelyyn, jolloin eduskunta keskustelee ja päättää lain sisällöstä. Toisessa käsittelyssä eduskunta äänestää lain hyväksymisestä tai hylkäämisestä. Tämän jälkeen laille tarvitaan vielä presdentin hyväksyntä.
Samaan aikaan pikalainojen täyskieltoa ajavan lakialoitteen kanssa eduskunnan käsittelyssä on myös toinen, pikavippitoimintaa tiukasti rajaava lakialoite. Tämä laki asettaisi muun muassa pikavippien hinnoille ja kustannuksille rajat. Laki myös rajaisi ennestään perintäkustannuksia, jotka ovat tällä hetkellä samat kuin muissakin luotoissa.
Pikavippitoimijat itse ovat ajaneet kampanjaa, joka vaatii pikavippialalle kieltojen sijaan tiukempaa valvontaa. Alan toimijat ovat toivoineet myös Suomeen muualla Euroopassa yleisesti käytössä olevaa positiivista luottorekisteriä, joka antaisi luotonantajille nykyistä huomattavasti paremmat mahdollisuudet asiakkaan maksukyvyn tarkistamiseksi.