Sähkön hinta nousee – asiakkaan syytä olla tietoinen sopimushinnastaan

Sähkön hinta

Sähkön hinta nousee jatkuvasti ja on noussut Suomessa jyrkästi varsinkin viime vuosina, eikä nousu näytä pysähtyvän. Tämä on aiheuttanut valtavia paineita sekä yrityksille että kotitalouksille. Monet asiakkaat eivät ole tietoisia sähköstään maksamastaan hinnasta tai siitä, miten se vertautuu muihin markkinoilla oleviin tariffeihin. Energian hinnannousun jatkuessa on tärkeämpää kuin koskaan aikaisemmin olla tietoinen sopimushinnastaan ja varmistaa, että tilaat parhaan mahdollisen sopimuksen esimerkiksi muuttotilanteissa.

Suomen hallitus on painostanut energiayhtiöitä pitämään hinnat alhaalla, mutta se ei ole riittänyt pysäyttämään hinnankorotuksia. Viime vuosina keskimääräinen sähkölasku Suomessa on noussut yli 30 prosenttia. Tämä on valtava taakka sekä yrityksille että kuluttajille.

Mistä hintojen nousu johtuu?

Hintojen nousuun on useita syitä, ja yksi niistä on uusiutuvan energian kallistuminen. Suomi on asettanut kunnianhimoisia tavoitteita hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi, ja tämä on johtanut uusiutuvan energian lisäämiseen. Teknologia on kuitenkin edelleen kallista, ja tämä kustannus siirtyy asiakkaille.

Toinen tekijä on verkkomaksujen, eli sähköyhtiöiden sähköverkon käytöstä perimien maksujen, nousu. Ne ovat nousseet voimakkaasti viime vuosina, ja tämäkin on siirretty asiakkaiden maksettavaksi. Lisäksi hiilidioksidipäästölupien hinta on noussut, ja tämä on jälleen yksi kustannus, joka siirretään asiakkaille. Monet tekijät ovat siis siirtyneet lopulta loppuasiakkaan maksettavaksi. Tilannetta ei ole helpottanut myöskään Venäjän hyökkäyssota, joka on hankaloittanut sähkönsaantia ympäri Eurooppaa.

Mitä voit tehdä pienentääksesi sähkölaskuasi?

Voit tehdä useita asioita pienentääksesi sähkölaskuasi. Yksi tehokkaimmista keinoista on vaihtaa halvempaan tariffiin. Näin voit säästää satoja euroja vuodessa. Toinen tapa säästää rahaa on käyttää vähemmän sähköä. Tämä voidaan tehdä esimerkiksi käyttämällä energiansäästölamppuja ja välttämällä kaikkea turhaa sähkön käyttöä.

Voit myös yrittää neuvotella paremman sopimuksen nykyisen sähköyhtiön kanssa. Tämä on yleensä mahdollista vain, jos olet suuri asiakas, mutta kannattaa yrittää. Jos mikään ei auta, voit kilpailuttaa sähköyhtiöt ja tarvittaessa vaihtaa uuteen sähköyhtiöön. Tämä on yleensä tehokkain tapa pienentää laskuasi, sillä voit hyödyntää erikoistarjouksia ja tarjouksia, joita nykyiset asiakkaat eivät voi saada. Kilpailutus kannattaa käynnistää sillä, että selvität aluksi millainen sopimustyyppi sinulla on tällä hetkellä, ja voiko sen irtisanoa 2 viikon irtisanomisajalla.

  Lainavertailu

Mitkä ovat pitkän aikavälin ratkaisut?

Pitkän aikavälin ratkaisu korkeisiin sähkön hintoihin on lisätä uusiutuvan energian tuotantoa. Tämä auttaa vähentämään hiilidioksidipäästöjä ja tekee sähköstä pitkällä aikavälillä halvempaa. Hallitus investoi voimakkaasti uusiutuviin energialähteisiin, mutta kestää jonkin aikaa, ennen kuin tämä vaikuttaa hintoihin. Sillä välin asiakkaiden tulisi edelleen olla tietoisia sopimushinnoistaan ja etsiä keinoja vähentää sähkönkulutustaan.

Sähkösopimuksia on olemassa erilaisia, joten asiakkaan puntaroida myös esimerkiksi sen suhteen, onko hänen tilanteessaan pörssisähkö vai kiinteä sähkösopimus järkevämpi vaihtoehto. Yleisesti ottaen on kuitenkin aina hyvä ajatus vertailla eri tarjouksia ennen sopimuksen allekirjoittamista. Sähkösopimuksen vaihtamista ei tarvitse myöskään odottaa seuraavaan muuttoon asti, vaan esimerkiksi toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen voi vaihtaa 2 viikon irtisanomisajalla.

Onko aurinkopaneelit ratkaisu?

Aurinkopaneelit ovat hyvä tapa tuottaa uusiutuvaa energiaa, mutta ne ovat silti melko kalliita. Hallitus tarjoaa aurinkopaneeleille tukia, mutta se ei aina riitä tekemään niistä kohtuuhintaisia kaikille. Aurinkopaneelit ovat pitkäaikainen investointi, joten ne eivät välttämättä ole paras ratkaisu varsinkaan, jos muutat eri asumismuotojen välillä.

Jos sinulla on kuitenkin varaa aurinkopaneeleihin, niin niiden hankkiminen ja asentaminen on helpompaa, kuin yleisesti ottaen luullaan. Aurinkopaneeleja onkin alettu näkymään entistä useammin kotitalouksien katolla. Parhaimmillaan aurinkopaneelit maksavat itsensä takaisin omakotitalossa jopa 5 vuodessa.