Pikalainasanasto

Ensilaina

Ensilainalla tarkoitetaan lainaa, jonka uusi asiakas hakee ensimmäistä kertaa kyseisestä palvelusta. Ensilainojen ehdot ovat usein erilaiset kuin kanta-asiakkailla, esimeriksi suurin mahdollinen lainasumma on yleensä pienempi.

Eräpäivä

Eräpäivä on päivämäärä, jolloin lainan maksuaika loppuu ja laina pitää viimeistään maksaa takaisin.

Eräpäivän siirto

Useat pikalainapalvelut tarjoavat lisäpalveluna eräpäivänsiirtoa. Palvelulla lainan eräpäivää voi siirtää yleensä 7 tai 14 päivää. Eräpäivänsiirtopalvelu on usein maksullinen.

Kanta-asiakkuus

Kanta-asiakas on asiakas, jolle on myönnetty kyseisestä palvelusta jo yksi tai useampia lainoja. Yleensä kanta-asiakkuuteen vaaditaan, että kaikki lainat on maksettu takaisin ajallaan. Kanta-asiakkaat saavat usein suurempia lainoja ja joskus paremmat lainaehdot kuin uudet asiakkaat.

Kulutusluotto

Kulutusluotoilla tarkoitetaan kulutukseen otettuja vakuudellisia tai vakuudettomia lainoja. Pikalainat ovat yleensä vakuudettomia ja suhteellisen pieniä, suuremmista, yleensä vakuudellisista, lainoista käytetään usein nimeä kulutusluotto.

Kuukausierä

Kuukausierä on summa, jolla lainaa lyhennetään kuukausittain. Yleensä suuremmat pikalainat voi maksaa takaisin useammassa erässä. Suurempia lainoja voi saada esimerkiksi kuuden kuukauden maksuajalla, jolloin lainasta maksetaan maksuerä kerran kuukaudessa.

Käsittelykulut

Pikalainan toimittamisesta peritään käsittelykulut, joiden suuruus vaihtelee eri pikalainapalveluiden ja eri lainasummien ja maksuaikojen välillä. Ilmoitettujen käsittelykulujen lisäksi lainan kustannuksiin lisätään usein esimerkiksi tekstiviestikuluja.

Lainaehdot

Lainaehdoissa kerrottaan kaikki lainaan liittyvät ehdot. Lainaehdot kannattaa lukea tarkkaan ennen luoton ottamista, sillä niissä kerrotaan esimerkiksi kaikki kustannukset ja mahdolliset ylimääräiset lainakulut, jotka voivat jäädä muuten lainanhakijalta huomaamatta.

Luotonantajarekisteri

Pikalainojen on rekisteröidyttävä Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. Virasto valvoo pikalainojen myöntäjiä ja hyväksyy rekisteriin ainoastaan sellaiset pikavippiyritykset, joiden johtohenkilöillä on oikeus harjoittaa elinkeinoa Suomessa, eivät ole konkursissa, ovat luotettavia ja omaavat riittävän luottotoiminnan tuntemuksen

Luottohakemus

Asiakas hakee pikalainaa luottohakemuksella, yleensä sähköisellä lomakkeella palvelun www-sivujen kautta, tekstiviestillä tai puhelimitse.

Luottopäätös

Luottohakemuksen jättämisen jälkeen palvelu antaa asiakkaalle luottopäätöksen, jossa kerrotaan onko hänen hakemansa laina myönnetty vai onko hakemus hylätty.

Luottotiedot

Luottotiedot ovat tietoa henkilön maksukyvystä tai maksuhalukkuudesta. Luottotietoja käytetään yleisesti luottoja myönnettäessä, mutta luottotiedot tarkistetaan usein myös esimerkiksi luottokorttia hakiessa, työpaikkaa hakiessa tai asuntoa vuokratessa. Myös pikalainoja myönnettäessä tarkistetaan luottotiedot. Luottotietojen menettämisellä tarkoitetaan sitä, että luottotietorekisteriin on tullut maksuhäiriömerkintä. Yrityksillä on usein lisäksi omia maksuhäiriörekistereitä.

Maksuhäiriömerkintä

Maksuhäiriömerkinnältä tarkoitetaan luottotietorekisteriin maksun maksamatta jättämisen seurauksena tullutta merkintää. Yleensä maksu on ollut maksamatta jo puoli vuotta ennen kuin merkintä voidaan kirjata ja velallinen on saanut useita maksuhuomautuksia ja -vaatimuksia ja velka on käsitelty käräjäoikeudessa ja siirtynyt ulosottoon. Tietyin ehdoin maksuhäiriömerkintä voidaan kirjata myös suoraan. Poikkeukset koskevat myös pikalainoja, mikäli pikalainan maksuerä on yli 60 päivää myöhässä, voi pikalainapalvelu ilmoittaa maksuhäiriön suoraan rekisteröitäväksi luottotietorekisteriin.

Maksuaika

Maksuajalla tarkoitetaan aikaa, jonka jälkeen laina on maksettava viimeistään takaisin. Tyypillisiä maksuaikoja pikalainoille ovat 7, 14 ja 30 vuorokautta. Useat pikalainapalvelut tarjoavat myös mahdollisuutta eräpäivän siirtämiseen.

Nopean maksajan etu

Nopean maksajan etu on pikalainapalvelun myöntämä lisäpalvelu, jolla asiakas saa alennusta käsittelykuluista, mikäli hän maksaa lainan etuajassa, esimerkiksi 7 vuorokaudessa normaalin 14 vuorokauden sisään.

Perintäyhtiö, perintätoimisto

Perintätoimistot ovat yrityksiä, jotka ovat erikoistuneet velkojen perimiseen. Perintätoimistot hoitavat laskutusta, maksumuistutuksia sekä perintää. Tyypillisesti yritys siirtää velan perintätoimiston hoidettavaksi, kun asiakas jättää maksun maksamatta maksumuistutuksesta huolimatta.

Peruuttamisoikeus

Kuluttajasuojalaki (KSL 7 11a§) antaa kuluttajalle oikeuden peruuttaa otettu pikalaina 14 päivän aikana. Pikalainoja myydään etämyyntinä, joten kuluttajansuojalaki pätee myös pikalainoja myöntäessä. Etämyyntisäännöksistä ei voi poiketa esimerkiksi omilla sopimuksilla. Peruuttamisoikeus tarkoittaa käytännössä, että kuluttaja voi käyttää peruuttamisoikeuttaan 14 vuorokauden aikana ja palauttaa saamansa rahamäärän täysimääräisenä. Peruutusoikeutta käyttäessä korkoja ja kuluja ei tarvitse maksaa. Pikalainapalvelulla on kuitenkin oikeus vaatia lainan todellinen vuosikorko siltä ajalta, kun laina on ollut asiakkaan käytettävissä.

Pikalaina, pikavippi

Pikalainat ovat vakuudettomia, suhteellisen pieniä kulutusluottoja. Luottopäätös annetaan nopeasti, yleensä välittömästi ja lainatut rahat maksetaan tilille nopeasti, useimmissa palveluissa välittömästi hyväksytyn luottopäätöksen saatuaan. Pikalainoja saa Suomessa maksaa tilille 7-23 välisenä aikana. Pikalainat ovat lähtöisin Yhdysvalloista, jossa ne tunnetaan nimellä payday loan.

PIN-koodi

Tunnistautuessa asiakas saa henkilökohtaisen PIN-koodin, jonka avulla hänet tunnistetaan myöhemmin lainaa hakiessa. PIN-koodi mahdollistaa lainan hakemisen tekstiviestillä.

SMS-hakemus

SMS-hakemuksella, eli tekstiviestihakemuksella tarkoitetaan pikalainahakemuksen jättämistä tekstiviestitse. Luottopäätös tulee yleensä myös tekstiviestillä, minkä jälkeen rahat maksetaan tilille palvelun aukioloaikana. Tekstiviestihakemuksesta peritään yleensä tekstiviestikulut, joiden suuruus vaihtelee eri palveluiden välillä. Ensimmäisen tekstiviestihakemuksen käyttäminen vaatii ensin tunnistautumisen web-sivujen kautta.

Tekstiviestikulut

Tekstiviestillä tehdystä luottohakemuksesta ja muista pikalainapalvelun tarjoamista tekstiviestipalveluista peritään yleensä tekstiviestikulut. Kulut ovat yleensä muutamasta eurosta viiteen euroon, mutta tekstiviestikuluina voidaan periä myös esimerkiksi eräpäivän siirron palvelumaksu. Tekstiviestikulut maksetaan normaalisti puhelinlaskun yhteydessä.

Todellinen vuosikorko

Todellinen vuosikorko on tunnusluku, jonka tarkoituksena on helpottaa lainojen vertailua. Pikalainoissa todelliseen vuosikorkoon lasketaan myös tekstiviestikulut, korot ja toimituskulut. Todellisen vuosikoron laskentakaava on: Todellinen vuosikorko = ((korko + kulut) / lainamäärä) * (365 / laina-aika) * 100

Verkkohakemus, web-hakemus

Luottohakemuksen voi tehdä yleensä pikalainapalvelun web-sivulla verkkolomakkeella. Verkkohakemuksen pääsee verkkopankkitunnuksilla tehdyn tunnistautumisen jälkeen.

Verkkotunnistautuminen

Verkkotunnistautumisella tarkoitetaan pikalainapalvelun web-sivuilla tapahtuvaa tunnistautumista. Tunnistautuminen tehdään verkkopankkitunnusten avulla. Tunnistautumisen kautta pikalainapalvelu saa varmuuden lainanhakijan henkilöllisyydestä ja voi myöntää lainan. Helmikuusta 2010 lähtien laki on vaatinut sähköisen tunnistautumisen ensimmäistä lainaa hakiessa.

Leave a Reply