Joustoluottoa ja pidempiä laina-aikoja

Pikavippipalveluiden uudistuminen jatkuu. Turkulainen Lainasto aikoo vaihtaa vipit Limiittiluotoksi, ja OPR-Vakuuden omistama kulutusluottopalvelu Ostosraha pidensi lainojensa maksuaikoja.

Vielä toistaiseksi Lainasto tarjoaa verkkosivuillaan perinteisiä 20 – 1000 euron pikavippejä, mutta uudistuksen suunta on jo yrityksellä selvillä. Kun pikavipit siirtyvät lakiuudistuksen myötä historiaan, Lainasto tuo markkinoille Limiittiluoton. Kyseessä on jatkuvasti asiakkaan käytössä oleva joustoluotto, jonka luottoraja on 2000 euroa.

Lainaston Limiittiluotto on siis samankaltainen lainatuote kuin Laina.fi:n Käyttölaina tai Euroloanin luottotili. Asiakkaan kannalta tililuotossa on pikavippiin verrattuna se ero, että lainaa voi nostaa tilille monta kertaa kuukaudessa. Luottorajan puitteissa rahaa voi nostaa sen verran kuin tarvitsee, joko koko luottorajan verran tai vähemmän.

Limiittiluoton ja Euroloanin luottotilin kautta voi siirtää lainaa tililleen jopa yöllä. Sekin on uutta, sillä pikavippejä ei ole saanut öisin sen jälkeen, kun yöllinen lainananto kiellettiin vuonna 2010. Tililuottoja rajoitus ei koske.

Ostosrahan muutos ei ole yhtä radikaali, sillä palvelun lainatuotteet ovat edelleen varsin perinteisiä kulutusluottoja. Ostosrahalta voi saada 400 – 2500 euron luottoja. Ainoastaan maksuajat ovat pidentyneet: ennen lyhin maksuaika oli yksi kuukausi, nyt maksuaikaa on aina vähintään 12 kuukautta. Enimmillään maksuaika voi olla kolme vuotta.

Ostosrahan ikäraja laski samalla hieman. Aiemmin ikäraja oli 21 vuotta, nyt 20. 20-vuotiaalle myönnetään tosin vain pienin, 400 euron laina.

Tämän viikon perjantai on viimeinen mahdollinen päivä myöntää pikavippejä vanhoilla lainaehdoilla. Perjantain jälkeen suurin sallittu todellinen vuosikorko on 51 prosenttia, mikäli lainan tai luottorajan määrä on alle 2000 euroa. Myös lisämaksullisten tekstiviestien käyttö lainan hakemisen yhteydessä kielletään.

  KL: Julkisuus lisää pikavippien suosiota