Britanniassa suunnitellaan rajoituksia pikavippeihin

1 Salamavippi

Britanniassa on huolestuttu pikavippifirmojen toiminnasta ja korkeiden korkojen kuluttajille aiheuttamista haitoista. Niinpä maan hallitus on päättänyt antaa uudelle taloushallinnon viranomaiselle FCA:lle vapaat kädet asettaa harkintansa mukaan pikavipeille korkokatto. Aiheesta kertoi Pikavippihaku.com.

Hallitus haluaa päätöksellään torjua myös lainojen uusimisen aiheuttamia haittoja. Britanniassa on mahdollista ottaa uusi laina vanhan maksamiseksi, mikäli asiakas ei kykene maksamaan lainaansa eräpäivänä. Lainan uusimisesta peritään kuitenkin korkeita kustannuksia, minkä seurauksena lainasumma kasvaa jatkuvasti.

Vastuu luottojen rajoittamisesta siirtyy kuitenkin FCA:lle vasta vuonna 2014. Rajoittaminen ei ole varmaa, sillä harkintavalta asiassa on kokonaan FCA:lla.

Myös Suomessa on tänä syksynä keskusteltu pikavippilakien tiukentamista. Parhaillaan valmisteilla oleva laki rajoittaisi pikavippien vuosikoron noin 51 prosenttiin ja toisi alalle myös muita tiukennuksia. Lisäksi monessa kunnassa on keskusteltu mahdollisuudesta kieltää pikavippimainokset.

Britannian pikavippikeskustelussa kiinnitettiin huomiota markkinoiden rajoittamiseen ja köyhimpien kuluttajien mahdollisuuteen saada edes jonkinlaista lainaa.

Britannian valtiovarainministeriön jäsen James Sassoon totesi, että kyseessä on merkittävä markkinainterventio, joka voi tuoda kuluttajille suurta hyötyä. Hän huomautti myös, että Ranskassa ja Saksassa rajoituksilla on havaittu olevan arvaamattomia seurauksia. Köyhimpien kuluttajien mahdollisuudet saada luottoa ovat heikentyneet, minkä seurauksena osa on ajautunut käyttämään laittomien koronkiskureiden lainapalveluita.

Britannian parlamentin ylähuoneen jäsen Justin Welby huomautti, että normaalitilanteessa markkinoiden rajoittaminen saattaisi johtaa siihen, että osa kuluttajista siirtyisi käyttämään laittomia lainapalveluita. Tällä hetkellä markkinat eivät Welbyn mukaan kuitenkaan toimi kunnolla. Hyvin toimivilla markkinoilla alalle tulisi uusia yrityksiä, mikä johtaisi lopulta korkotason laskuun. Näin ei kuitenkaan ole tapahtunut, joten rajoittaminen on järkevää. Welby sanoi myös, että pienlainayritykset vaativat ”kiskurikorkoja”.

Rajoituksia on Britanniassa ajanut erityisesti työväenpuolueen parlamenttiedustaja Stella Creasy. Creasyn mukaan moni joutuu turvautumaan pikalainaan voidakseen ostaa ruokaa ja maksaa laskut. Työttömyyden lisääntyminen ja hintojen nousu vain pahentavat tilannetta. Pikalainayrityksillä on velvollisuus ilmoittaa lainan todellinen korko, mutta kustannusten kertominen ei Creasyn mielestä korjaa ongelmia, koska joillakin kuluttajilla ei ole muita mahdollisuuksia kuin ottaa lainaa. Tuhansien prosenttien korot ja lainojen uusimisesta koituvat kustannukset pahentavat heidän ongelmiaan entisestään.

  Tutkimus: Lähet puolet suomalaisista olleet vipin tarpeessa