YLE: Kuluttajavirasto ei usko pikavippien täyskieltoon

Kuluttajavirasto ei usko pikavippien täyskieltoon

Kuluttajaviraston ylijohtaja, kuluttaja-asiamies Päivi Hentunen kertoo Yle Uutisille pikavippien täyskiellon olevan sellainen asia, mihin yhteiskunnassa ei mielellään mentäisi.

Eduskunnassa on vireillä kaksi pikavippejä koskevaa lakialoitetta, joista toinen pyrkii kieltämään pikavipit kokonaan ja toinen rajaamaan pikavippitoimintaa rajusti. Lisäksi oikeusministeriön työryhmä pohtii pikalainojen rajoituksia ja ehtojen tiukennuksia.

Hentunen toivoo Yle Uutisten mukaan pikavippien kulujen rajaamista kohtuulliseksi käyttäjille ja vaatii lainsäädännöltä järeämpiä keinoja pikavippien epäasialliseksi katsomaansa markkinointiin puuttumiseksi. Hentusen mukaan kuluttajavirastolla pitäisi olla mahdollisuus puuttua epäasialliseen markkinointiin seuraamusmaksulla. Hentunen määrittelee epäasialliseksi markkinoinnin, jossa huomio kiinnitetään muihin asioihin kuin siihen, mitä ollaan tarjoamassa.

Hentunen ei kerro millaisia kuluttajalle kohtuulliset kulut olisivat. Tällä hetkellä useat pikavipit ovat kuluineen ja korkoineen jopa pankkien tarjoamia pieniä kulutusluottoja edullisempia, sillä pankkien lainojen pelkät nostokulut ovat usein jopa sata euroa.

Pikavippialan toimijat ovat toivoneet ongelmien ratkaisemiseksi muualla Euroopassa yleisesti käytössä olevaa positiivista luottorekisteriä, joka auttaisi tehokkaasti ehkäisemään ylivelkaantumista. Suomen Pienlainayhdistys on esittänyt myös ehdotuksen pikavippitoiminnan siirtämisestä Finanssivalvonnan alaiseksi. Finanssivalvonta valvoo muun muassa pankkien ja vakuutusyhtiöiden toimintaa. Yhdistyksen mukaan Finanssivalvonnan suorittama viranomaisvalvonta suojaisi kuluttajaa ja toisi hyvän toimintaympäristön pikavippialan yrityksille.

  Hallitsemattomat kulutusluotot aiheuttavat maksuhäiriöitä