Moni pikavippipalvelu tarjoaa nyt tililuottoa

Monet vanhat pikavippipalvelut ovat kesäkuun ensimmäisen päivän jälkeen päivittäneet lainapalvelunsa tililuottopohjaisiksi. Esimerkiksi Laina.fi, Vivus, Vippi.fi ja Euroloan tarjoavat nyt pelkästään tililuottoa.

Asiakkaan kannalta muutos ei välttämättä ole kovin suuri, sillä lainaa voi nostaa tyypillisiä 50 – 1000 euron pikavippisummia. Toisin kuin tavallisten pikavippien kohdalla, lainaa voi nostaa lisää, vaikka entistä olisi vielä maksamatta. Lainaa voi olla kerrallaan korkeintaan luottorajan verran, ja luottoraja palautuu entiselleen sitä mukaa, kun lainaa maksetaan takaisin.

Tililuottojen hinnoittelu ja takaisinmaksu poikkeavat pikavipeistä, ja tililuottojen hintalaskurit saattavatkin aluksi hämmentää. Tililuottoa nostaessasi maksut muodostuvat yleensä nostopalkkiosta ja korosta. Nostopalkkio on tyypillisesti noin 15 prosenttia lainasummasta. Laina-aikaan saattaa kuulua erillinen koroton jakso, eikä korkoa peritä, mikäli tehty nosto maksetaan kokonaan takaisin korottoman jakson puitteissa. Korotonta maksuaikaa voi saada esimerkiksi nostoa seuraavan kuukauden loppuun asti.

Mikäli tililuotolta tehty nosto maksetaan takaisin osamaksulla, maksat nostopalkkion lisäksi 5 – 10 prosentin suuruisen kuukausikoron. Toisinaan korko ilmoitetaan vuosikorkona. Tililuottojen maksuaika on paljon joustavampi kuin vanhojen pikavippien, sillä useimmissa lainapalveluissa voit itse päättää, maksatko lainasi pois kerralla vai maksatko pelkän lyhennyserän. Enää pienen lainan maksuaikaa ei siis tarvitse valita etukäteen kahden viikon ja kolmen kuukauden väliltä.

Joustavan maksuajan ja uudistuneen hinnoittelun seurauksena on kuitenkin myös se, että lainan kulujen arviointi on aiempaa vaikeampaa. Enää ei voi tarkistaa pikavipin kuluja eri maksuajoilla yhtä helposti kuin pikavippipalveluiden vanhoista lainaliukureista. Tilannetta helpottavat kuitenkin erilaiset vertailusivustot ja lainalaskurit, joiden avulla voi vertailla eri luottoyhtiöiden tarjoamien lainojen kuluja eri maksuajoilla. Kannattaa kuitenkin huomata, että osa lainayhtiöistä päättää lainan hinnan asiakaskohtaisesti, jolloin lopullinen hinta selviää vasta luottopäätöksestä.

Lakimuutoksen myötä tiukennettiin myös rahoitusyhtiöiden velvollisuutta arvioida asiakkaidensa luottokelpoisuus. Tästä syystä ainakin osa lainapalveluista edellyttää nyt, että hakija toimittaa palkkalaskelman tai eläkepäätöksen ennen kuin rahat maksetaan tilille. Lainan saanti ei siis ole enää aivan niin nopeaa kuin ennen, joskin tulotodistus on toimitettava vain ensimmäisellä lainauskerralla. Myöhemmin rahaa voi nostaa tilille suoraan.

  Pikavippi on edullinen pieni laina

Uusi laki kieltää myös ylimääräisten tekstiviestikulujen perimisen lainanoton yhteydessä. Tekstiviesti saa siis maksaa vain normaalin tekstiviestin verran, kun haet uutta lainaa tai teet nostoja luottotililtäsi.