Nuoret maksavat pikavippinsä toisilla vipeillä – maksuhäiriömerkinnät lisääntymässä
Maksuhäiriömerkintöjen määrä kasvoi edellisenä vuonna Suomessa tuntuvasti. Nuorten maksamattomien laskujen ja lainojen määrä on suhteessa suurempi kuin muilla, kertoo Minna Mattila, Takuu-Säätiön viestintäpäällikkö.
Juuri pikavipeille yleiset, alle 300 euron suuruiset luotot nousivat esille nuorten maksuhäiriömerkinnöissä viime vuonna. Tästä ilmenee pikavippien voimakas lisääntyminen, Mattila kertoo. Suomen asiakastiedon vastikään julkaisemissa maksuhäiriötiedoissa oli nähtävissä jopa hienoinen lasku edellä mainituissa pienissä veloissa. Tämä ei kuitenkaan välttämättä tarkoita pikavippien vähentymistä, vaan entistä suurempia lainoja, joita useat pikavippifirmat ovat alkaneet tarjoamaan. Nyt kysymyksenä on, ottavatko nuoret entistäkin suurempia lainoja.
Pikavippejä ottavat eniten nuoret miehet
Perusteellista tietoa tilastoista on Mattilan mielestä hankalaa saada. Syy pikavippien hakemiseen on hänen mielestään kuitenkin selvä. – Nuorilla harvemmin on vakituista työtä tai suuria tuloja. Perinteiset lainapalvelut vaativat isompia suurempia ja säännöllisiä ansioita, joten muuta luottoa ei tällaisessa tilanteessa ole tarjolla. Pikavippi on silloin helppo ratkaisu. Mattila valaisee myös, että nuorilla on enemmän maksamattomia laskuja muihin nähden. Kun tulot eivät ole suuret ja ne voivat vaihdella rajusti, voi pienoinenkin muutos johtaa siihen, ettei laskuja pysty hoitamaan ajallaan. Tavallisesti laskut jää maksamatta juuri nuorilla miehillä, jotka tarvitsevat rahaa elektroniikkaan, autoonsa tai esimerkiksi ruokakuluihin. – Asiakastiedon mukaan kuitenkin naisetkin ovat hyvää vauhtia kirimässä miehiä tässäkin tilastossa.
Entiset pikavipit maksetaan uusilla
Pikavipit maksetaan usein takaisin toisista firmoista otetuilla, edellistä suuremmilla vipeillä. Mattilan mukaan tämä ei ole ominaista vain nuorille, vaan sitä tekevät kaiken ikäiset. – Pikavippien maksuajat eivät ole pitkiä. Pikavippiä ottaessa ei monesti järkevästi mietitä, voiko vippiä maksaa eräpäivänä takaisin, jolloin siitä ei selviä, mikä taas johtaa kierteeseen. Vippikierteeseen joutuneiden kannattaa ottaa yhteyttä ammattilaisiin, Mattila sanoo. – Osassa kunnista ainakin on sosiaalinen luototus, joka on suunnattu nimenomaan pienituloisille ja vähävaraisille. Sinne kannattaa mennä, kun tuntuu ettei enää selviä.